سه شنبه ۰۱ خرداد ۱۳۹۷
گزارش نشست بهارانه انجمن

گزارش نشست بهارانه انجمن

 

تهیه گزارش: سحر تفرشی، نفیسه اسدپور

 

نشست بهارانه ی انجمن ایرانی مطالعات سازمان ملل متحد با همکاری خانه اندیشمندان علوم انسانی و مرکز مطالعات بین الملل مدرن (M.I.S) با عنوان سخنرانی دبیران علمی کتاب 

The International Legal order: Current Needs and Possible Responses

Essays in Honour of Djamchid Momtaz (۲۰۱۷)

در تاریخ ۱۷ اردیبهشت ماه ۱۳۹۷ در خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد

در این نشست ابتدا دکتر نسرین مصفا رییس انجمن مطالعات سازمان ملل متحد ضمن خوش آمدگویی، به فعالیت های انجمن در سال ۱۳۹۶ به مناسبت برگزاری نشست بهارانه اشاره داشتند و سپس در وصف سال ها زحمات استاد ممتاز برای حقوق بین الملل کشورمان، جملاتی را قرائت نمودند:

 

موجب مباهات انجمن است که در این روز علاقمندان و پژوهشگران در یک رویداد علمی در کنار ما هستند رویدادی که از نظر ملی و بین المللی بسیار مهم است.

انجمن سالهای پایانی دهه دوم فعالیت خود را طی میکند. انجمن محفل انسی است که عالمان و پژوهشگران و دانشجویان رشته های مختلف گرد هم می آیند و شاخه های علم و الفت را گسترش میدهند.

بهارانه ما امسال مزین به سخنرانی دو عالم بزرگ مرتبه است. دبیرانی که وظیفه نشر مجموعه مقالات اهدایی به استاد ممتاز را داشتند. مجموعه ای که به افتخار هفتاد و پنجمین سال تولد استاد جمشید ممتاز به رشته تحریر در آمده و در حال حاضر اثر ارزشمندی در حقوق بین الملل است.

 

سپاسگزارم از جناب آقای دکتر محمودی که در مقدمه کتاب به تاثیر استاد ممتاز در حقوق بین الملل ایران و نقش ایشان در تاسیس انجمن اشاره نمودند و مورد مباهات انجمن است که آن را مجموعه ای آرام و استوار توصیف کرده اند.

 

درباره ی استاد ممتاز من چه بگویم که شایسته باشد؟

چهل سال شاگردی استاد هنوز این قابلیت را ایجاد نکرده که بتوانم حق مطلب را ادا کنم

همانطور که صائب تبریزی میگوید: آینه های روشن گوش و زبان نمی خواهند... 

در این بهارانه حضور سر سبز ایشان غنیمت است.

استاد ما متواضعانه با نکوداشت های مرسوم همراه نمیشوند ولی خود میدانند هر محفلی در حقوق بین الملل نکوداشتی برای ایشان است.

 

وظیفه دیگر ما در این بهارانه اشاره به فعالیت های انجمن در سال ١٣٩٦ است که در این میان به طور ویژه به کسب مقام مشورتی انجمن در شورای اقتصادی اجتماعی نیز خواهیم پرداخت.

ایشان در پایان از خانه اندیشمندان علوم انسانی، مرکز مطالعات بین الملل مدرن، اعضای کمیته دانشجویی انجمن و دبیرخانه انجمن تشکر نمودند.

سپس آقای دکتر سعید محمودی استاد دانشکده حقوق دانشگاه استکهلم، سخنان خود را در خصوص نحوه آشنایی ایشان با دکتر ممتاز آغاز کردند. در ادامه روند تدوین، نشر و انتخاب موضوع کتاب مذکور را مورد بررسی قرار دادند:

ایده ی تدوین این کتاب توسط خانم دکتر شایگان داده شد، در خصوص این موضوع با نویسندگان برجسته ی دنیا صحبت کردم و تعداد ۶۵ نفر با افتخار همکاری خود را برای تالیف این کتاب اعلام کردند. پس از ماه ها تلاش بالاخره در یکی از جلسات انجمن اروپایی حقوق بین الملل که در سال ۲۰۱۲ در نروژ برگزار شد، در طی جلسه ای با آقای الن پله و قاضی کروما و مسئول انتشارات کتاب، پلان آن را نهایی کردیم.

این کتاب شامل بخش هایی در خصوص حقوق دریاها، حقوق بشر، حقوق بشردوستانه، توسل به زور، اصل مصونیت دولت ها و مسئولیت بین المللی دولت ها است که به همراه هیئت تحریریه ی آن، یک سال زمان برای تالیف این کتاب تعیین شد و و تصمیم بر آن شد که آقای دکتر ظریف مقدمه کتاب را بنویسند و ایشان نیز با افتخار این موضوع را قبول کردند.

نهایتا در ۱۸ می ۲۰۱۷ طی جلسه ای در پاریس، اولین جلد را به استاد ممتاز تقدیم نمودیم و از این کتاب رونمایی شد.

این کتاب دارای ۲۰ مقاله به زبان فرانسه و ۳۰ مقاله به زبان انگلیسی است و نویسندگان آن از برجسته ترین حقوقدانان بین المللی ۵ قاره هستند

کمک و نقش دکتر ممتاز در پیشبرد حقوق بین الملل در ایران و جایگاه ایشان در ایجاد علاقه در دانشجویان، کمک فکری و حقوقی ایشان به دولت ایران، از موضوعات بیان شده در مقدمه کتاب هست

ایشان در پایان اظهار امیدواری کردند که این کتاب به زودی به فارسی ترجمه شود و منتشر گردد.

 

سپس قاضی عبدل کروما، قاضی دیوان بین المللی دادگستری سخنان خود را آغاز کردند. ایشان در ابتدا بیان کردند که آشنایی اولیه شان با دکتر ممتاز به نمایندگی‌شان در کمیته ششم برمی‌گردد. در ادامه بیان داشتند:

آنچه که از عنوان کتاب متوجه می‌شوم این است که ایران مشخصا برای توسعه حقوق بین الملل با عنایت به منشور سازمان ملل متحد گام برمی‌دارد. حفاظت از صلح و امنیت بین المللی و اقدامات جمعی در جهت آن و به دست آوردن راه حل هایی جهت زندگی مسالمت آمیز از اهداف اولیه منشور است. در درجه دوم دعوت به توسعه روابط مسالمت آمیز میان کشورها بر اساس حقوق برابر و احترام به حق تعیین سرنوشت از اهداف منشور است و در درجه سوم دعوت به حل و فصل مسالمت آمیز مسائل بین المللی و دعوت به همکاری در خصوص مسائل اقتصادی اجتماعی فرهنگی و بشردوستانه قرار دارد.

اولویت حل مسائل بین المللی در طول زمان و با توجه به روابط سیاسی و موقعیت آنها در حال تغییر بوده. در گذشته استعمارزدایی، حق تعیین سرنوشت و از بین بردن نظام آپارتاید در دستور کار جهانی بوده است. اما حالا با توجه به شرایط اقتصادی آنچه در اولویت است توسعه اقتصادی است.

تمایل دارم بگویم هنگامی که صحبت از اصول حقوق بین الملل و منشور ملل متحد می‌شود، مدافعی بهتر از پروفسور جمشید ممتاز نخواهید یافت. چه دفاع در پیشگاه مجمع عمومی سازمان ملل متحد و چه در برابر دیوان بین المللی دادگستری‌. همچنین ایشان تنها، در این عرصه قهرمان نیستند بلکه در عرصه حقوق بین الملل بشردوستانه و ابعاد مختلف آن نیز تسلط عمیقی دارند. ایشان کمک کننده همیشگی برای توسعه حقوق بین الملل معاصر بوده اند و بر این اساس همکاران، دوستان و دانشجوهای پیشین این استاد گرانقدر تصمیم گرفتند مجموعه مقالاتی در بزرگداشت مقام ایشان در قالب کتاب اهدا نمایند که عنوان آن نظم حقوقی بین المللی؛ نیازهای کنونی و پاسخهای احتمالی می‌باشد.

 

در ادامه کلیپی از مجموعه فعالیت ها و زحمات استاد ممتاز به مناسبت رونمایی از کتاب ایشان پخش شد. و استاد ممتاز با تشویق حضار به روی سن آمدند و سخنان خود را اینگونه آغاز کردند: امروز روز بسیار خوبی برای بنده هست. از اینکه امروز در جمع دوستان و همکارانم هستم بسیار خوشحال هستم.

ایشان در ادامه به نحوه آشناییشان با قاضی کروما و دکتر سعید محمودی اشاره کردند و از نویسندگان کتاب مذکور و مسئولین برگزاری این برنامه تشکر نمودند. سپس از همکاری خود با دولت ایران، شرکت در اجلاس ها، جلسات دولتی، داخلی و بین المللی نکاتی را فرمودند:

در ابتدا از خانم دکتر مصفا طراح این برنامه تشکر بسیار دارم. از آقای دکتر متوسل که امکاناتی را فراهم کردند تا قاضی کروما امروز در میان ما باشند سپاسگزارم. همانطور که قاضی کروما فرمودند دوستی من و ایشان به سال ۱۹۷۴ بازمیگردد که در کنفرانس حقوق دریاها برای اولین بار با ایشان آشنا شدم. از دکتر شایگان که ایده ی تدوین این کتاب را دادند نیز سپاسگزارم. از آقای دکتر محمودی نیز به خاطر زحمات بسیار ایشان برای تدوین و نشر این کتاب بسیار ممنونم. از تمام کسانی که لطف کردند و در این کتاب مقاله نوشتند نیز بسیار سپاسگزارم. در جلسه ای که در پاریس برای رونمایی این کتاب داشتیم تعداد بسیاری از نویسندگان این کتاب نیز حضور داشتند.

امروز میخواهم از استقبالی که از بنده شد و امکاناتی که ایران عزیز در اختیار بنده گذاشت نیز سپاسگزاری کنم.

من این شانس را داشتم که قبل از اینکه به ایران بازگردم، در آن زمانی که استادیار دانشکده حقوق دانشگاه پاریس بودم، دولت ایران از من دعوت به عمل آورد تا در اولین اجلاس کنفرانس حقوق دریاها که در کاراکاس برگزار شد شرکت کنم. نامه ای به سفارت ایران در پاریس زده شد و مهم ترین علت بازگشت من به ایران این بود که این اعتماد از طرف ایران به بنده صورت گرفت.

پس از انقلاب نیز توسط آقای دکتر کاظمی رییس بخش حقوقی وزارت امور خارجه از بنده در اجلاس  ۱۹۸۱ حقوق دریاها  و اجلاس های دیگر بین المللی نیز دعوت بعمل آمد.

این امکانات در اختیار کمتر کسی گذاشته شده و این حجم از آشنایان و دوستانی که در داخل و خارج از کشور دارم را مدیون این امکانات میدانم.خدا را سپاس دارم و از همه ی عزیزان این جمع باز هم سپاسگزارم.

در ادامه با حضور دکتر نسرین مصفا رییس انجمن، از کتاب مجموعه مقالات تقدیمی به استاد ممتاز رونمایی شد.

 

در پایان از دکتر محمود گلشن پژوه و آقای علیرضا رنجبر به دلیل تلاش ها و زحمات بی دریغ ایشان جهت کسب مقام مشورتی انجمن مطالعات سازمان ملل متحد در شورای اقتصادی اجتماعی سازمان ملل متحد تقدیر به عمل آمد.

 

-        برگزاری نشست نقش و مسئولیت سازمان های غیر دولتی دارای مقام مشورتی شورای اقتصادی اجتماعی سازمان ملل متحد به علت ضیق وقت به زمان دیگری موکول شد که متعاقبا اعلام می گردد.

 

 

گزارش نشست بهارانه انجمن
گزارش نشست بهارانه انجمن
گزارش نشست بهارانه انجمن
گزارش نشست بهارانه انجمن

آیین نامه کمیته جوانان انجمن ایرانی مطالعات سازمان ملل متحد



اطلاعات بیشتر