فراخوان مقاله برای سمپوزیوم برخط تالار گفتگوی تخصصی سیاسی و حقوقی بینالمللی
انجمن ایرانی مطالعات سازمان ملل متحد
با موضوع
«ورزش، حقوق بینالملل و المپیک توکیو»
تالار گفتگوی تخصصی سیاسی و حقوقی بینالمللی انجمن ایرانی مطالعات سازمان ملل متحد، سمپوزیوم برخط «وزرش، حقوق بینالملل و المپیک توکیو» را برگزار مینماید.
حقوق بینالملل از دههها پیش با موضوعات و مسائل ورزش جهانی مرتبط بوده و موضوعات ورزشی از منظر مباحث مختلف حقوق بینالملل، از جمله حقوق بشر، مسئولیت بینالمللی دولتها، حلوفصل مسالمتآمیز اختلافات و...، مورد توجه حقوقدانان بینالمللی بوده است و این امر به طور فزایندهای نیز در حال گسترش است. سازمان ملل متحد و ارکان مختلف آن نیز همواره توجه ویژهای به مسئلة ورزش معطوف داشته و اقدامات و فعالیتهای مهم و گستردهای در این زمینه انجام دادهاند. تصویب اسناد بینالمللی خاص در حوزة ورزش مانند «منشور تربیت بدنی و ورزش» که به همت یونسکو در سال ۱۹۷۸ به تصویب رسید، «کنوانسیون بینالمللی مبارزه با آپارتاید در ورزش (۱۹۸۵)» و «کنوانسیون بینالمللی مبارزه با دوپینگ در ورزش (۲۰۰۵)» و نیز توجه به امر ورزش در سایر اسناد بینالمللی از جمله «حقوق افراد دارای معلولیت (۲۰۰۶)» نمونههایی از تلاشهای سازمان ملل متحد در این حوزه به شمار میرود. همچنین، ورزش به عنوان یکی از عوامل اصلی تحقق اهداف توسعة پایدار همواره مورد توجه دولتها و سازمانهای بینالمللی بوده و دفتر مبارزه با تروریسم سازمان ملل متحد (UNOCT) ارتقای فعالیتهای ورزشی را یکی از ابزارهای مؤثر در کاهش افراطیگری و مبارزه با تروریسم عنوان کرده است.
از دیگر سو، مسابقات المپیک به عنوان کهنترین، گستردهترین و محبوبترین مسابقات ورزشی در جهان از جایگاه ویژهای در میان ملل مختلف دنیا برخوردار است و ابعاد مختلف این مسابقات همواره مورد توجه عموم افراد جامعه و متخصصین حوزههای مختلف بوده است. مجمع عمومی سازمان ملل متحد در قطعنامة شمارة ۴۸/۱۱ خود در ۱۹۹۳ فرهنگ سه هزار سالة «صلح المپیکی (Olympic Truce)» در یونان باستان را مجدداً احیا کرد و از تمامی اعضای ملل متحد خواست تا ضمن توقف هرگونه جنگ و درگیری، از این بازیهای کهن به عنوان فرصتی برای ارتقای صلح، همبستگی و همکاریهای بینالمللی استفاده نمایند. از آن تاریخ تا به امروز، مجمع عمومی پیش از آغاز هر دوره از مسابقات المپیک، ضمن صدور قطعنامهای تلاش مینماید دولتهای عضو را در مسیر صلح و همکاریهای بینالمللی ترغیب و تشویق کند و با خشونت و افراطیگری مقابله نماید. قطعنامة ۷۴/۱۶ مجمع عمومی در دسامبر ۲۰۱۹، با عنوان «ساختن جهانی بهتر و صلحآمیز از طریق ورزش و آرمان المپیک» نیز در همین راستا، المپیک ۲۰۲۰ توکیو را فرصتی دیگر در راستای تحقق اهداف یادشده دانسته است.
منشور المپیک در اصل چهارم خود ورزش را به عنوان یک حق بشری معرفی نموده و برخورداری برابر و بدونتبعیض از آن را از جمله حقوق تمامی افراد بشر قلمداد کرده است. از منظر حقوقی نیز ورزش ملی و بینالمللی حائز مسائل و موضوعات متنوعی است که با عرصههای مختلف دانش حقوق ارتباط پیدا میکند. به ویژه، حقوقدانان ورزشی همواره در زمینة مباحث حقوقی مرتبط با مسابقات المپیک سخن رانده و قلم فرسودهاند که به شکلگیری ادبیات حقوقی ارزشمندی در این زمینه منجر شده است. در نهایت، همهگیری کرونا و تعویق یکسالة مسابقات المپیک توکیو ۲۰۲۰، خود مباحث حقوقی متعددی را به دنبال داشته و جامعة حقوقدانان در سراسر جهان از ابعاد گوناگون به تحلیل و بررسی این موضوعات پرداختهاند.
تالار گفتگوی تخصصی سیاسی و حقوقی بینالمللی انجمن ایرانی مطالعات سازمان ملل متحد بر آن است تا به مناسبت برگزاری المپیک توکیو ۲۰۲۰، نسبت به برگزاری سمپوزیوم آنلاین با موضوع «وزرش، حقوق بینالملل و المپیک توکیو» اقدام نماید تا با همکاری و همراهی استادان، دانشجویان و پژوهشگران کشور در راستای غنای ادبیات حقوقی فارسیزبان در این زمینه گام بردارد. بدین منظور، از کلیة استادان، دانشجویان و پژوهشگران محترم دعوت میشود ضمن ارسال مقالات خود، انجمن ایرانی مطالعات سازمان ملل متحد را در برگزاری هرچه پربارتر این سمپوزیوم یاری نمایند.
محورهای اصلی سمپوزیوم «وزرش، حقوق بینالملل و المپیک توکیو» عبارت است از:
۱.حقوق ورزشی و محدودیتهای ناشی از همهگیری کرونا در مسابقات ورزشی بینالمللی با تأکید بر مسابقات المپیک
۲.حقوق بشر و وضع مقررات در مسابقات ورزشی بینالمللی
۳.تعویق مسابقات المپیک، حقوق و مسئولیتهای کمیتة بینالمللی المپیک و دولت میزبان
۴.سازمانهای مردمنهاد و مسابقات ورزشی بینالمللی
۵.حقوق پناهندگان و مسابقات ورزشی بینالمللی با تأکید بر مسابقات المپیک
۶.تبعیض جنسیتی و مسابقات ورزشی بینالمللی
۷.حق آزادی بیان و عقیده و مسابقات ورزشی بینالمللی با تأکید بر مسابقات المپیک
۸.دیوان داوری ورزش و مسائل مربوط به مسابقات ورزشی بینالمللی با تأکید بر مسابقات المپیک
۹.حقوق مالکیت فکری، حق پخش رسانهای و مسابقات ورزشی بینالمللی با تأکید بر مسابقات المپیک
۱۰.مداخلات دولتها در مسابقات ورزشی بینالمللی با تأکید بر مسابقات المپیک
۱۱.فناوریهای نوین و مسابقات ورزشی بینالمللی
۱۲.دوپینگ و مسابقات ورزشی بینالمللی با تأکید بر مسابقات المپیک
۱۳.تحریم مسابقات ورزشی بینالمللی با تأکید بر مسابقات المپیک
۱۴.توریسم و مسابقات ورزشی بینالمللی با تأکید بر مسابقات المپیک
۱۵.ورزش و صلح جهانی با تاکید بر مسابقات المپیک
۱۶.سازمانهای بین المللی ورزشی و مسابقات ورزشی بینالمللی با تأکید بر مسابقات المپیک
۱۷.معلولان و مسابقات ورزشی بینالمللی با تأکید بر مسابقات پاراالمپیک
۱۸.مبارزه با تروریسم در جریان مسابقات ورزشی بینالمللی ازجمله المپیک
۱۹.حقوق فراملی ورزش و کمیتة بینالمللی المپیک
۲۰.تعهدات دولت ها در تامین حق بر ورزش
مهلت ارسال مقالات: ۳۱ مرداد ۱۴۰۰
تاریخ برگزاری سمپوزیوم: مهرماه ۱۴۰۰
مقالات ارسالی لازم است مطابق با شیوههنامة نگارش مقالات تالار گفتگوی تخصصی سیاسی و حقوقی بینالمللی انجمن ایرانی مطالعات سازمان ملل متحد تنظیم و حداکثر تا ۳۱ مرداد ۱۴۰۰ به نشانی ایمیل iauns.ir.2011@gmail.com ارسال گردد. مقالات ارسالی، داوری گردیده و مقالات منتخب در قالب مجموعه مقالات سمپوزیوم (برخط) توسط انجمن ایرانی مطالعات سازمان ملل متحد منتشر خواهد شد.