یکشنبه ۰۱ اسفند ۱۴۰۰
فراخوان سمپوزیوم «تاثیر علم و فناوری‌های نوین بر صلح و امنیت بین‌المللی»

فراخوان سمپوزیوم برخط تالار گفتگوی انجمن ایرانی مطالعات سازمان ملل متحد

 تاثیر علم و فناوری‌های نوین بر صلح و امنیت بین‌المللی

 

تالار گفت‌وگوی تخصصی انجمن ایرانی مطالعات سازمان ملل متحد سمپوزیوم بین‌رشته‌ای با موضوع «تاثیر علم و فناوری‌های نوین بر صلح و امنیت بین‌المللی» را برگزار می نماید.

پیشرفت فناوری‌ اعم از هوش مصنوعی، ربات‌ها، فناوری دیجیتال و افزایش خودکار و خودآیین شدن فرآیندها، توانایی بالقوه‌ای در تحول مثبت در سیاست بین‌الملل داشته و در عین حال می‌تواند تهدید و چالشی برای صلح و امنیت بین‌المللی باشد. با آنکه این تاثیر و تاثر در طول تاریخ همواره وجود داشته است، پیشرفت‌های اخیر، برای نمونه رایانه کوانتومی که توانایی رمزگشایی پیچیده ترین سیستم های رمزگذاری را در کسری از ثانیه دارد، پرسش های اخلاقی، حقوقی، و سیاسی متعددی را در مورد  نظام بین الملل، مفهوم قدرت و جایگاه فناوری درنظم بین‌المللی مطرح نموده‌است. اثرات محتمل فناوری‌ها بر صلح و امنیت بین المللی  از سال‌ها پیش در دستور کار سازمان ملل متحد قرار داشته است. به عنوان مثال، علاوه بر گزارش‌های ادواری و فعالیت‌های کارگزاری‌های تخصصی ملل متحد، مجمع عمومی طی قطعنامه‌ 54/50 (مصوب ۲۳ دسامبر ۱۹۹۹)،‌ ضمن به رسمیت شناختن کاربردهای نظامی و غیرنظامی پیشرفت‌های علم و فناوری و توصیه به ترویج آن، از کاربرد نظامی آن ابراز نگرانی کرده و از دول عضو می خواهد با تشریک مساعی به مدیریت چالش‌ها و تهدیدها بپردازند. با این حال، سرعت و پیچیدگی این تحولات علمی و امکان سوءاستفاده از آن، دبیرکل سازمان ملل را بر آن داشت که در سخنرانی سالانه خود خطاب به مجمع عمومی در ابتدای سال ۲۰۲۰، «روی سیاه» این پیشرفت ها را یکی از چهار تهدید اصلی قرن بیست و یکم بخواند. شورای امنیت نیز برای نخستین بار در ماه مه سال ۲۰۲۱، جلسه ای در مورد فناوری های جدید در موضوع صلح و امنیت برگزار و ضمن تایید بر نقش مثبت فناوری در عملیات حفظ صلح و کمک رسانی، به نگرانی در مورد تهدیدهای امنیتی، همچون امکان تجهیز گروه های مسلح غیردولت به تولید افزایشی (چاپ سه بعدی) پرداخت. با وجود آنکه نظام ملل متحد راهبردهایی بر مبنای ارزش‌ها و تعهدات منشور ملل متحد و اعلامیه جهانی حقوق بشر به منظور استفاده از فناوری‌های نوین در بهبود عملکرد و اصلاح رویه های مرتبط ارائه کرده  است، اما پرسش های اساسی همچنان باقی مانده اند. این پرسش ها که بر مبنای رویکرد متفاوت دولت ها و بازیگران غیردولت و به زیر سوال رفتن مفاهیم سنتی همچون حاکمیت و صلاحیت و یا ظهور مفاهیم جدید همچون امنیت بیوتکنولوژیک شکل گرفته اند، برای نمونه، در ایجاد دو ساختار موازی در ذیل مجمع عمومی برای تببین اصول قابل اعمال بر فضای سایبری یا تقابل افکار در مورد میزان ضروری برای مداخله انسانی در هدایت مخاصمات تبلور پیدا می کنند.

تالار گفت‌وگو تخصصی انجمن ایرانی مطالعات سازمان ملل متحد با سمپوزیوم «تاثیر علم و فناوری‌های نوین بر صلح و امنیت بین‌المللی» قصد دارد این موضوع را در بستری بین‌رشته‌ای تحلیل نماید. از این رو، از پژوهشگران حقوق و روابط بین‌الملل و سایر رشته‌های مرتبط، دعوت به عمل می‌آورد تا با ارسال مقالات خود به غنای ادبیات در این زمینه و برگزاری هرچه پربارتر این سمپوزیوم یاری برسانند.

محورهای اصلی سمپوزیوم عبارتند از:

      اثر علم و فناوری‌های نوین بر نظام بین‌الملل و مفاهیم مرتبط همچون قدرت، توازن قدرت و غیره؛

      چگونگی بازتعریف نقش دولت‌ها در سیاست و حقوق بین‌الملل در پرتو تغییرات فناوری؛

      ظهور بازیگران جدید در پی پیشرفت‌های فناورانه؛

      همکاری‌، امنیت و مسئولیت بین‌المللی در پرتو علم و فناوری؛

      اثرات علم و فناوری بر حاکمیت از منظر حقوق بین‌الملل؛

      صلح و فناوری‌های جدید؛

      فضای سایبری و امنیت از منظر حقوق و روابط بین‌الملل؛

      صلح و امنیت و فناوری های فضایی؛

      فناوری های نوین در جنگ و از جمله استفاده از هوش مصنوعی؛

      نقش فناوری‌ها در حفظ صلح، کمک های بشردوستانه و توسعه؛

      تهدیدها و فرصت‌های بیوتکنولوژی برای صلح و امنیت بین‌المللی؛ و

      نقش کلان داده‌ها در امنیت بین‌المللی: از تبعات حقوقی تا تبعات سیاسی.

 

مقالات ارسالی لازم است مطابق با شیوههنامة نگارش مقالات تالار گفتگو، در حدود 1500 واژه و همراه با رفرنس های درون متنی و هایپرلینک، تدوین و حداکثر تا تاریخ ۲۵ اسفندماه 1400 به نشانی ایمیل iauns.ir.2011@gmail.com ارسال گردد. مقالات ارسالی، داوری شده و مقالات منتخب در قالب مجموعه مقالات سمپوزیوم  توسط انجمن ایرانی مطالعات سازمان ملل متحد به صورت برخط منتشر خواهند شد.

آخرین مطالب

آیین نامه کمیته جوانان انجمن ایرانی مطالعات سازمان ملل متحد



اطلاعات بیشتر